Het Oosterhuuzens Dialectkoor is opgericht op 8 maart 2005 in Oosterhuizen, een dorp op de Veluwe.

Het initiatief voor de oprichting van het mannenkoor is genomen door (erelid) Klaas Berends uit Oosterhuizen en (oud-voorzitter) Martien Kobussen uit Loenen, die beiden het behoud en het promoten van de streektaal op de Oost-Veluwe voorstaan.  Het koor telt thans ongeveer 60 leden.

Het Oosterhuuzens Dialectkoor zingt populaire Nederlandse of buitenlandse liedjes die zijn “vertaald” of bewerkt in het Oost-Veluws dialect. Het koor zingt dus uitsluitend in het dialect. Alle liedjes hebben de tekst van de streektaal die gebruikt wordt op de Oost-Veluwe. In Nederland zijn maar een paar koren die uitsluitend in het dialect zingen. In dat opzicht is het koor uniek te noemen.

Het koor zingt onder leiding van dirigent Theo Uijttenboogaart en voor de muzikale begeleiding zorgen drie accordeonisten, een gitarist, een mondharmonicaspeler, een keyboard-speler en een drummer. Het koor heeft een uitgebreid repertoire van ongeveer 150 liedjes, waarvan de dialecttekst meestal door eigen leden is gemaakt of bewerkt.

Het Oosterhuuzens Dialectkoor is een koor waar gezelligheid de boventoon voert, maar waarbij het koor door zang en uitstraling tijdens optredens ook goed voor de dag wil komen. Kenmerkend voor het koor is het enthousiasme waarmee de liedjes bij een optreden ten gehore worden gebracht. Om die reden wordt het koor veel gevraagd in de regio Stedendriehoek voor optredens in zorginstellingen en bij evenementen. Er zijn per jaar ongeveer 25 optredens.
Een van de hoogtepunten is de jaarlijkse uitvoering van het koor.
In het menu "Recente optredens " zijn foto's te zien van de optredens van het koor.

Veel voldoening beleven de koorleden vooral ook de optredens van het koor voor de bewoners en cliënten van de zorginstellingen in de regio. Inmiddels hebben zeer veel van de zorginstellingen in de regio rond Apeldoorn en Deventer het Oosterhuuzens Dialectkoor een of meerdere keren op bezoek gehad.

Het koor heeft op 16 april 2010 de eerste CD uitgebracht, met als titel "Mien Veluweland". Op deze CD staan 18 liedjes. Deze CD is inmiddels uitverkocht.
Op 24 april 2015 is een tweede CD uitgebracht, met als titel: "Mag er best wèzen". Op deze CD staan 20 liedjes.

Het Oosterhuuzens Dialectkoor repeteert om de twee weken (oneven weken) op donderdagavond van 20.00 uur tot 21.45 uur in het dorpshuis van Oosterhuizen.

Het koor in de beginjaren.