Het Oosterhuuzens Dialectkoor is een mannenkoor dat populaire liedjes zingt in het Oost-Veluws dialect. Alle liedjes worden in de streektaal gezongen en zijn dialectbewerkingen van bekende Nederlandse of buitenlandse liedjes. Bij sommige liedjes is de tekst en/of de muziek door eigen leden gemaakt.
Door het zingen in het dialect laat het koor een geheel eigen geluid horen en neemt het een unieke plaats in bij de mannenkoren.
Het koor heeft ruim 60 leden en wordt begeleid door drie accordeonisten, een gitarist, een mondharmonicaspeler en een drummer.
Bij het koor voert de gezelligheid de boventoon. Het enthousiasme en de uitstraling bij het zingen van vrolijke en soms gevoelige liedjes staan borg voor een gezellig optreden. Uiteraard heeft het koor ook een aantal fijne meezingers opgenomen in  het gevarieerde repertoire, zodat het publiek kan genieten van een gezellig en muzikaal festijn. Het koor treedt ongeveer 25 keer per jaar op.

Het Oosterhuuzens Dialectkoor is opgericht op 8 maart 2005 in Oosterhuizen, een dorp op de Veluwe.

Het initiatief voor de oprichting van het mannenkoor is genomen door (erelid) Klaas Berends uit Oosterhuizen en (oud-voorzitter) Martien Kobussen uit Loenen, die beiden het behoud en het promoten van de streektaal op de Oost-Veluwe voorstaan.  Het koor telt thans ongeveer 60 leden.

Het Oosterhuuzens Dialectkoor zingt populaire Nederlandse of buitenlandse liedjes die zijn “vertaald” of bewerkt in het Oost-Veluws dialect. Het koor zingt dus uitsluitend in het dialect. Alle liedjes hebben de tekst van de streektaal die gebruikt wordt op de Oost-Veluwe. In Nederland zijn maar een paar koren die uitsluitend in het dialect zingen. In dat opzicht is het koor uniek te noemen.

Het koor zingt onder leiding van dirigent Theo Uijttenboogaart en voor de muzikale begeleiding zorgen drie accordeonisten, een gitarist, een mondharmonicaspeler en een drummer. Het koor heeft een uitgebreid repertoire van ongeveer 120 liedjes, waarvan de dialecttekst meestal door eigen leden is gemaakt of bewerkt.

Het Oosterhuuzens Dialectkoor is een koor waar gezelligheid de boventoon voert, maar waarbij het koor door zang en uitstraling tijdens optredens ook goed voor de dag wil komen. Kenmerkend voor het koor is het enthousiasme waarmee de liedjes bij een optreden ten gehore worden gebracht. Om die reden wordt het koor veel gevraagd in de regio Stedendriehoek voor optredens in zorginstellingen en bij evenementen. Er zijn per jaar ongeveer 25 optredens.
Een van de hoogtepunten is de jaarlijkse uitvoering van het koor.
In het menu "Recente optredens " zijn foto's te zien van de optredens van het koor.

Veel voldoening beleven de koorleden vooral ook de optredens van het koor voor de bewoners en cliënten van de zorginstellingen in de regio. Inmiddels hebben zeer veel van de zorginstellingen in de regio rond Apeldoorn en Deventer het Oosterhuuzens Dialectkoor een of meerdere keren op bezoek gehad.

Het koor heeft op 16 april 2010 de eerste CD uitgebracht, met als titel "Mien Veluweland". Op deze CD staan 18 liedjes. Deze CD is inmiddels uitverkocht.
Op 24 april 2015 is een tweede CD uitgebracht, met als titel: "Mag er best wèzen". Op deze CD staan 20 liedjes.

Het Oosterhuuzens Dialectkoor repeteert om de twee weken op dinsdagavond van 20.30 uur tot 22.15 uur in het dorpshuis van Oosterhuizen.

Het koor in de beginjaren.

Wilt u meer informatie over het Oosterhuuzens Dialectkoor of inlichtingen  over het boeken van optredens bij instellingen of evenementen?

Neem dan contact op met:
Gerrit Hulshof

gerrit_hulshof

Secretaris Oosterhuuzens Dialectkoor
p/a Oudhuizerstraat 21
7382 BS Klarenbeek

Boerenkoolmiddag in Beekbergen

Het eerste optreden van het Oosterhuuzens Dialectkoor in 2019 was op 30 januari tijdens de Boerenkoolmiddag in dorpscentrum De Hoge Weije in Beekbergen. Een zeer geslaagde middag.

{youtube}

/youtube}

Repetities

Vanaf donderdag 3 januari 2019 zijn er weer repetities van het koor.
In de eerste maanden van het nieuwe jaar wordt er elke week gerepeteerd:
Op de even weken op dinsdag en op de oneven weken op donderdag (zie Agenda).
Beide avonden beginnen de repetities om 20.30 uur.
Ze worden dinsdags gehouden in het bijgebouw bij het Dorpshuis en op donderdag in de sportzaal van het Dorpshuis aan het Oude Veen in Oosterhuizen. Mannen die interesse hebben mogen bij elke repetitie van het koor komen kijken, luisteren en meezingen.
Wie meer wil weten van het Oosterhuuzens Dialectkoor kan informatie krijgen bij secretaris Gerrit Hulshof, telefoon 055 301 1399. Alle verdere informatie is te vinden op deze website.

Jaarlijkse uitvoering

De datum voor de jaarlijkse uitvoering in 2019 is inmiddels vastgesteld.

Het Oosterhuuzens Dialectkoor zal deze uitvoering geven op zaterdag 13 april 2019 in Het Boshuis in Klarenbeek.
De avond begint om 20.00 uur.
Uiteraard zal er op deze avond ook weer een gastoptreden zijn.
Ditmaal wordt het gastoptreden verzorgd door zanger en entertainer "Kappie".

Privacyverklaring

Het Oosterhuuzens Dialectkoor verspreidt via deze website beeldmateriaal (foto’s of video’s) van optredens of andere evenementen van het koor. Op dit beeldmateriaal zijn in veel gevallen behalve koorleden ook toeschouwers in beeld gebracht. Het kan voorkomen dat iemand uit het publiek herkenbaar in beeld is gebracht. Een herkenbaar in beeld gebrachte persoon heeft te allen tijde het recht om zich te verzetten tegen publicatie van dergelijke beelden. Het Oosterhuuzens Dialectkoor zal in dat geval direct gehoor geven aan een verzoek (te richten aan de secretaris van het koor) om de betreffende beelden te verwijderen van de website.
Het Oosterhuuzens Dialectkoor wil op die wijze de privacy borgen van leden/personen die dergelijke publiciteit willen vermijden en het koor zal zorgvuldig omgaan met eventuele klachten en verzoeken op dit punt.