Het Oosterhuuzens Dialectkoor is een mannenkoor dat populaire liedjes zingt in het Oost-Veluws dialect.
De thuisbasis van het koor is het dorp Oosterhuizen, een dorp aan het Apeldoorns kanaal.
Alle liedjes worden in de streektaal gezongen en zijn dialectbewerkingen van bekende Nederlandse of buitenlandse liedjes. Bij sommige liedjes is de tekst en/of de muziek door eigen leden gemaakt.

Door het zingen in het dialect laat het koor een geheel eigen geluid horen en neemt het een unieke plaats in bij de mannenkoren.
Het koor heeft ruim 60 leden en wordt begeleid door drie accordeonisten, een gitarist, een mondharmonicaspeler, een keyboard-speler en een drummer.
Bij het koor voert de gezelligheid de boventoon. Het enthousiasme en de uitstraling bij het zingen van vrolijke en soms gevoelige liedjes staan borg voor een gezellig optreden. Uiteraard heeft het koor ook een aantal fijne meezingers opgenomen in  het gevarieerde repertoire, zodat het publiek kan genieten van een gezellig en muzikaal festijn. Het koor treedt ongeveer 20 keer per jaar op.

                  


Het Oosterhuuzens Dialectkoor is opgericht op 8 maart 2005 in Oosterhuizen, een dorp op de Veluwe.

Het initiatief voor de oprichting van het mannenkoor is genomen door (erelid) Klaas Berends uit Oosterhuizen en (oud-voorzitter) Martien Kobussen uit Loenen, die beiden het behoud en het promoten van de streektaal op de Oost-Veluwe voorstaan.  Het koor telt thans ruim 60 leden.

Het Oosterhuuzens Dialectkoor zingt populaire Nederlandse of buitenlandse liedjes die zijn “vertaald” of bewerkt in het Oost-Veluws dialect. Het koor zingt dus uitsluitend in het dialect. Alle liedjes hebben de tekst van de streektaal die gebruikt wordt op de Oost-Veluwe. In Nederland zijn maar een paar koren die uitsluitend in het dialect zingen. In dat opzicht is het koor uniek te noemen.

Het koor staat onder leiding van dirigent Theo Uijttenboogaart met assistentie van Marja Romijn.
Voor de muzikale ondersteuning zorgen Jaap de Boer, Harry Kaal, Jan Verkerk (allen accordeon), Jan Klein Leugemors (mondharmonica), Willem Kempenaar en Jaap Wolters (beiden slagwerk) en Erik Zwartjes (gitaar).Het koor heeft een uitgebreid repertoire van ongeveer 150 liedjes, waarvan de dialecttekst meestal door eigen leden is gemaakt of bewerkt.

Het Oosterhuuzens Dialectkoor is een koor waar gezelligheid de boventoon voert, maar waarbij het koor door zang en uitstraling tijdens optredens ook goed voor de dag wil komen. Kenmerkend voor het koor is het enthousiasme waarmee de liedjes bij een optreden ten gehore worden gebracht. Om die reden wordt het koor veel gevraagd in de regio Stedendriehoek voor optredens in zorginstellingen en bij evenementen. Er zijn per jaar ongeveer 25 optredens.
Een van de hoogtepunten is de jaarlijkse uitvoering van het koor.
In het menu "Recente optredens " zijn foto's te zien van de optredens van het koor.Veel voldoening beleven de koorleden vooral ook de optredens van het koor voor de bewoners en cliënten van de zorginstellingen in de regio. Inmiddels hebben zeer veel van de zorginstellingen in de regio rond Apeldoorn en Deventer het Oosterhuuzens Dialectkoor een of meerdere keren op bezoek gehad.

Het koor heeft op 16 april 2010 de eerste CD uitgebracht, met als titel "Mien Veluweland". Op deze CD staan 18 liedjes. Deze CD is inmiddels uitverkocht.
Op 24 april 2015 is een tweede CD uitgebracht, met als titel: "Mag er best wèzen". Op deze CD staan 20 liedjes.

Het Oosterhuuzens Dialectkoor repeteert om de twee weken (oneven weken) op donderdagavond van 20.00 uur tot ca. 22.00 uur in het dorpshuis van Oosterhuizen.


Het koor in de beginjaren.Wilt u meer informatie over het Oosterhuuzens Dialectkoor of inlichtingen  over het boeken van optredens bij instellingen of evenementen?

Neem dan contact op met:
Gerrit Hulshof

gerrit_hulshof

Secretaris Oosterhuuzens Dialectkoor
p/a Oudhuizerstraat 21
7382 BS Klarenbeek
tel. 055-3011399
email:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 Boek over Oosterhuuzens Dialectkoor : 15 jaar Zangplezier!

OOSTERHUIZEN – Soms levert alle corona-ellende ook wat positiefs op. Er worden nu activiteiten ontplooid waar men voorheen geen tijd of zin voor had. Maar door het gedwongen thuiszitten komen sommige mensen toch op leuke ideeën. Zo ook Gerrit Muller uit Beekbergen.

Muller is vanaf de oprichting, 15 jaar geleden, lid van het Oosterhuuzens Dialectkoor. Jarenlang was hij secretaris, maar ook schrijft hij (dialect)teksten voor de liedjes die het koor zingen. Intussen is er al een map van zo’n 200 liedjes waarvan hij een groot deel voor zijn rekening nam. Het koor bestond in maart 2020 15 jaar. Dit werd met de partners van de zangers gezellig gevierd in De Hoge Weije in Beekbergen. Een paar weken later was het mis door corona. Niet meer zingen, niet meer repeteren.
Gerrit Muller miste ook zijn koor. Hij kon nog wel doorgaan met het schrijven voor de website, maar hij bedacht dat er nog veel meer te schrijven viel over het koor. Misschien een boek? Talrijke uren was hij bezig om alles over het koor uit te pluizen en te schrijven. Alles passeerde de revue: de oprichting, optredens, repetities, dirigenten, koorleden, derde helft en nog veel meer. Muller zocht in zijn archief passende foto’s er bij. Veel teksten en foto’s vormden met elkaar een fors boek.
Muller ging aan de praat met het bestuur. Die vond het wel een goed idee om het boek te laten drukken om in deze vervelende coronatijd te dienen als kerstpresentje. Alles werd in het werk gezet om het boek voor de Kerst nog gereed te krijgen.
De leden kregen bericht en vrijdag was het zover. In groepen werden de leden uitgenodigd om buiten bij het Dorpshuis in Oosterhuizen het boek ‘15 jaar Zangplezier’ op te halen. Voorzitter Jan Muller reikte de kerstverrassing uit aan de zangers die hier erg blij mee waren. Een week eerder werd het eerste exemplaar door de schrijver en voorzitter uitgereikt aan oprichter Martien Kobussen tijdens zijn radio-uitzending bij Radio Voorst.

Martien Kobussen


 

Repetities voorlopig afgelast

De repetities van het koor zijn op donderdagavond in de oneven weken (zie Agenda).
De repetitie-avonden beginnen om 20.00 uur en duren tot ca. 22.00 uur.
Ze worden donderdags gehouden in de sportzaal van het Dorpshuis aan het Oude Veen in Oosterhuizen. Mannen die interesse hebben mogen bij elke repetitie van het koor komen kijken, luisteren en meezingen.
Wie meer wil weten van het Oosterhuuzens Dialectkoor kan informatie krijgen bij secretaris Gerrit Hulshof, telefoon 055 301 1399. Alle verdere informatie is te vinden op deze website.


Podium te huur

Het Oosterhuuzens Dialectkoor beschikt over een eigen podium.
Het fraaie podium bestaat uit 12 delen met 3  verschillende hoogtes. Op elk podiumdeel is plek voor vier personen. Dus in totaal kunnen 48 personen op het podium staan.
De podiumdelen zijn heel gemakkelijk aan elkaar te koppelen.
Het podium is te huur en kan dus ook door andere koren worden gebruikt.
De huurprijs bedraagt € 75,- per dag; het podium moet dan wel worden afgehaald en terug gebracht.
Nadere informatie bij de secretaris: 055-3011399.


Privacyverklaring

Het Oosterhuuzens Dialectkoor verspreidt via deze website beeldmateriaal (foto’s of video’s) van optredens of andere evenementen van het koor. Op dit beeldmateriaal zijn in veel gevallen behalve koorleden ook toeschouwers in beeld gebracht. Het kan voorkomen dat iemand uit het publiek herkenbaar in beeld is gebracht. Een herkenbaar in beeld gebrachte persoon heeft te allen tijde het recht om zich te verzetten tegen publicatie van dergelijke beelden. Het Oosterhuuzens Dialectkoor zal in dat geval direct gehoor geven aan een verzoek (te richten aan de secretaris van het koor) om de betreffende beelden te verwijderen van de website.

Het Oosterhuuzens Dialectkoor wil op die wijze de privacy borgen van leden/personen die dergelijke publiciteit willen vermijden en het koor zal zorgvuldig omgaan met eventuele klachten en verzoeken op dit punt.